mandag den 17. september 2012

Målrettethed er en kende overvurderet


Vi skal ikke lede længe efter lovprisning af målrettethed både på det personlige og professionelle plan. For nylig læste jeg i en omtale af en ny bog, at den ville hjælpe mig til at "sætte personlige og professionelle mål, der kan gøre dig succesfuld."

Ingen tvivl om at målsætning er vigtig - men er det nu også en forudsætning for succes? Jeg kunne mærke en skepsis gnave. En del af den rettede sig mod overbevisningen om, at vi kan påvirke tilværelsen gennem vore valg, men en del af den stillede også spørgsmål ved selve lovprisningen af det målrettede. Jeg gjorde dog ikke mere ved det i den anledning.

Tilhængerne af 'mål som vejen til succes' ynder at citere Lewis Carroll, der i "Alice i Eventyrland" lader Alice møde Filurkatten:
Så sagde hun "Vil du ikke nok fortælle mig, hvilken vej jeg skal gå for at komme herfra ...?"
"Det afhænger jo en del af, hvor du vil hen," sagde katten.
"Det er mig temmelig ligegyldigt..." sagde Alice.
"Så kan det jo også være det samme, hvilken vej du går, sagde katten.
"- bare jeg kommer et eller andet sted hen," tilføjede hun som en slags forklaring.
"Åh, det gør du sikkert," sagde katten, "når bare du går tilstrækkelig langt."
Det havde den jo ret i, tænkte Alice. (citeret efter Kjeld Elfelts oversættelse, Gyldendal, 1977).
Ingen tvivl om, at dette både er underholdende og dybsindigt. Men at tage det til indtægt for et krav om målrettethed er at gøre vold på historien. Den kunne lige så oplagt tages til indtægt for et modsat synspunkt.

For nogle uger siden holdt jeg så sommerferie på Azorerne. Med mig havde jeg en bunke nye og gamle artikler, som jeg havde revet ud af aviser og magasiner til senere læsning. En af dem var et interview med Torben Ulrich fra weekendavisen. I dette interview kommer Torben Ulrich med mange interessante refleksioner, men jeg bed specielt mærke i:
Det er interessant, hvor man går hen, hvis man ikke på forhånd har en målsætning. ... Det er eventyrligt, og det er forunderligt at være i en situation, der er rummelig og ånder og lever. (Stig Matthiesen, Boldkunstneren, 17. april 2009).
Her satte han jo netop ord på min skepsis. Og var der ikke også noget om, at mange succesfulde iværksættere havde droppet forretningsplanen (se f.eks. her).

Målrettethed er nyttig - specielt, hvis vi har nogle mål, vi gerne vil nå - men succes og lykke kommer ofte af at begive sig afsted uden nødvendigvis at have en målsætning.

2 kommentarer:

Lucas sagde ...

du har en hyggelig blog:-)

:-)

vil du måske tjekke min og så må du meget gerne blive fast læser!

Anonym sagde ...

What's up, after reading this awesome article i am too cheerful to share my knowledge here with mates.

Have a look at my web blog ... näSplastik