tirsdag den 11. december 2007
Globalisering
fredag den 7. december 2007
Julefrokost
"Jeg vil ikke sige, at chefen skal gå tidligt hjem, men han skal absolut ikke være den sidste. På et tidspunkt skal han lige så stille liste af og give medarbejderne et frirum"De citerer også adm. dir. for Microsoft Jørgen Bardenfleth for:
"Julefrokosten er et meget godt spejlbillede af stemningen i virksomheden. Hvis stemningen er god, kan man godt feste sammen uden at tænke så meget på, at man er chefen"Jeg er mest eing med Jørgen Bardenfleth. Så når jeg går tidligt i aften, er det nok mest fordi jeg blot er træt ;-)
mandag den 26. november 2007
Kernekompetence
”Jeg stillede mig selv et enkelt spørgsmål: Hvad fanden er det egentlig, du kan? De fleste mennesker er meget gode til mange ting. Jeg er f.eks. fremragende i et køkken og kan få en kok til at løfte et øjenbryn, når jeg virkelig koncentrerer mig. Men jeg er ikke bedst i et køkken. Så hvad er jeg bedst til?”Under mine egne overvejelser er jeg dog stødt på et metodisk problem: Man ved ikke nødvendigvis, hvad man er bedst til, før man har prøvet en masse forskelligt. Hvis man ikke holder sig det for øje, så bliver øvelsen blot en afspejling af, hvad man hidtil har beskæftiget sig med. Og en sådan erkendelse kan meget let lede til en prognose i stedet for en vision. En anden pointe er, at der ofte skal megen disciplin og øvelse til før man bliver suveræn til noget. Hvis man kun beskæftiger sig med det, man pt. er bedst til, så opdager man måske aldrig sit virkelige potentiale. Med disse erkendelser skrevet bag øret er der dog næppe tvivl om, at øvelsen er nyttig - men svær. Indtil videre hælder jeg til, at min egen kernekompetence er at forstå og skabe mening i komplicerede sammenhænge.
lørdag den 24. november 2007
Strategi
Medarbejdere og ledelse taler ofte forbi hinanden når talen går på strategi. Mange medarbejdere forveksler nemlig strategi med konkrete handlingsplaner. Strategien ligger typisk et abstraktionsniveau højere end medarbejdernes konkrete hverdag, og derfor er det er en af ledelsens store udfordringer at få strategien til at give mening.
En god strategi kan frembringe en ledende og organiserende kraft i organissationen. Den tager udgangspunkt i besvarelsen af to nøglespørgsmål:
- Hvad står vi for?
- Hvad står vi i?
I den visionære/drømmende del af strategiarbejdet bør man hele tiden fokusere på: ”hold fast i, hvor godt det ku’ bli’” som Henrik Strube i sin tid skrev og sang. Strategien har typisk en (relativt) statisk del med beskrivelse af vision, mission og værdier (hvad står vi for) samt en dynamisk del med SWOT-analyse (hvad står vi i) samt mål og handlingsplaner: hvordan kommer vi fra, hvor vi er i dag til, hvor vi ønsker at være i fremtiden.
torsdag den 22. november 2007
Test din evne til at læse andres følelser
onsdag den 21. november 2007
Potentielle problemer ved (for) små grupper/team
mandag den 19. november 2007
Kan vi gøre det (et trin) bedre?
lørdag den 17. november 2007
At modtage og håndtere kritik
fredag den 16. november 2007
Bestyrelser bliver mere aktive
torsdag den 15. november 2007
Virksomheder og medarbejdere ud af intim-sfæren?
"I dag er det sådan, at medarbejderne forventer, at du som leder kan give dem betydning og værdi og sørge for, at de føler sig værdsat. Det er en dimension, som betyder, at der er meget stærke forventninger til ledelsen, som er svære at indfri, og forventninger som man med rimelighed ikke kan rette mod en leder. Det er vigtigt, at medarbejderne også ved, at de selv må sørge for at have et liv udenfor virksomheden med venner og familie, som giver dem betydning."Det bliver spændende at følge udviklingen de næste par år!
tirsdag den 13. november 2007
Lederen som fagperson
Citatet er fundet i DIEUs undersøgelse Ingeniøren i Praksis 2005.”Som leder af en teknisk orienteret organisation er det et krav, at man har teknisk indsigt og kan formulere den teknologiske vision. For den tekniske medarbejder står den teknologiske vision altid øverst – også oven over den forretningsmæssige.”
Mit yndlingsted
Københavns hovedbanegård mandag aften efter et arrangement i Europabevægelsen om "Øl og Europa". Pludselig får jeg udlængsel. En ubændig lyst til at springe på toget til Venezia eller Schweiz.
Mit yndlingsted, ligger i den schweiziske by Sion (Wallis). Hvis man går op til borgruinen Tourbillon, og derfra ud i den lille "have" (ses til højre i billedet), så er man det dejligste sted jeg nogensinde har været. Jeg har været der fysisk 3 gange, så det er ikke bare en døgnflue. Jeg tager tit dertil i tankerne, hvis jeg har brugt for at samle kræfter og/eller slappe af. Også denne gang måtte jeg nøjes med den indre rejse - men det var nu heller ikke så ringe.mandag den 12. november 2007
Adizes lederroller
- Producentrollen (P) sikrer produktiviteten.
- Administratorrollen (A) sikrer organisationsstrukturen.
- Entrepreneur- eller iværksætterrollen (E) sikrer forandring.
- Integratorrollen (I) sikrer at de menneskelige elementer er på plads.
Hver enkelt af disse roller er nødvendig og sammen er de tilstrækkelige til at sikre god ledelse. Adizes beskriver den enkelte persons kvalifikationer, mht. at udføre rollerne, med en tre-trins skala, hvor 0 betegner manglende kvalifikationer, små bogstaver (p, a, e eller i) betegner gennemsnitlige kvalifikationer og versaler (P, A, E eller I) betegner top-kvalifikationer.
Det er en vigtig pointe hos Adizes at lærebogslederen (PAEI) ikke eksisterer i virkeligheden, dvs. ingen enkelt person kan udføre alle 4 roller samtidig på et eksellent niveau. Ledelse er derfor afhængig af godt samarbejde i komplementære teams.
En leder må dog i flg. Adizes ikke fuldstændigt mangle kvalifikationer indenfor en rolle, idet dette vil føre til mismanagement og umuliggøre succesfuld indgåelse i et ledelsesteam. Derimod kan en sådan person sagtens være fremragende på andre områder end lige ledelse.
Det følgende er min egen uddybende beskrivelse af de 4 roller. Procenterne er mit personlige umiddelbare bud på, hvordan de enkelte egenskaber kan vægte. Det skal selvfølgelig tages med et meget groft gran salt.
Producentrollen (P): Denne rolle kræver viden og handlekraft. Viden omfatter i denne forbindelse primært fagligt kendskab til organisationens teknologi (25%), men også et indgående kendskab til selve organisationen og dens kunder/marked (12,5%) og et generelt kendskab til relevante ledelsesmæssige værktøjer m.m (12,5%). Niveauerne af viden/kendskab strækker sig fra talent over teori til erfaring. Evne til at lære nyt er ikke en forudsætning, men selvsagt en nyttig hjælp når man skifter job. Handlekraft omfatter både præstationsbehov (25%) og egen drivkraft (25%).
Administratorrollen (A): Denne rolle kræver primært ordenssans og systematik (50%), men også organisationstalent (20%), intelligens (20%) og god hukommelse (10%).
Entrepreneurrollen (E): Denne rolle kræver fantasi og kreativitet (30%), og dertil risikovillighed (20%), vilje til fornyelse (15%), evne til at træffe beslutninger (15%), evne til at være proaktiv og selvstarte (10%) samt en vis portion entusiasme (5%) og energi (5%).
Integratorrollen (I): Denne rolle kræver først og fremmest evne til at lytte, og dertil evner for træning, udvikling og kommunikation. At lytte omfatter indfølingsevne (25%) og evne til at læse mellem linierne (25%). Træning, udvikling og kommunikation omfatter pædagogiske færdigheder (10%) og formidlingsevner (10%). En integrator bør være en udadvendt (15%) og afbalanceret person (15%).
lørdag den 10. november 2007
Plaxo Pulse
Tag-sky
Registrering i BlogSøgemaskiner
Tæller installeret
fredag den 9. november 2007
LinkedIn - hvad jeg bruger det til
Det er også lettere at udnytte kontakten, i det tilfælde at jeg skulle have brug for det, når vi ved at forbinde os allerede har accepteret at vi kan kontakte hinanden.
Jeg har endnu ikke brugt LinkedIn til at opspore nye kontakter gennem netværkets netværk, men det er selvfølgelig hér netværket har sin allerstørste force. Hvis jeg f.eks. overvejede at søge job kan jeg via LinkedIn relativt hurtigt finde frem til relevante kontakter indenfor den pågældende branche, land og/eller virksomhed.
Hvis man vil læse mere om LinkedIn, og hvordan man kan optimere sin anvendelse af programmet, kan jeg anbefale Guy Kawasakis berømte blog , som jeg blev introduceret til af Abelone Glahn.